• Young Startup Award
 • 23 januari 2017
 • 14:30 - 19:30
 • DesignLab The Gallery, Enschede
logo-yta-startup-award

Nieuws

De finalisten zijn bekend!
In de afgelopen weken hebben commissies uit de twaalf regio’s de finalisten geselecteerd die kans maken op de Young Startup Award. Twaalf innovatieve bedrijven hebben zich weten te kwalificeren. Zij zullen de strijd aangaan om de hoofdprijs van €5.000,-!

Binnenkort zullen de finalisten zich voorstellen. Houd de website en social media (facebook, twitter, linkedin, instagram) in de gaten voor de laatste informatie.

————————————————————————————————————————————–

Speciale editie: Young Startup Award
Geen gewone Young Technology Award dit jaar, maar een speciale editie: de Young Startup Award. Ben jij klaar om je regio te vertegenwoordigen met je start-up tijdens het landelijke valorisatieprogramma van Economische Zaken?

De Young Startup Award is bedoeld om jonge, innovatieve bedrijven onder de aandacht te brengen tijdens Nederland Valoriseert!. Tijdens het zes jarig bestaan van dit valorisatieprogramma zal worden teruggeblikt en vooruit worden gekeken naar nieuwe initiatieven om door valorisatie de innovatiekracht van Nederland verder te versterken. Dit betekent dat de Young Startup Award eenmalig geïntegreerd wordt in het programma van Nederland Valoriseert! en daardoor afwijkt van voorgaande jaren.

Het wordt een landelijke competitie, waarbij uit elke regio een finalist wordt geselecteerd die tijdens de finale op 23 januari 2017 de strijd met de finalisten uit de andere regio’s aangaat. Door middel van regionale pre-events worden de finalisten geselecteerd.

De Young Startup Award is geïntegreerd in het symposium van Nederland Valoriseert!. Meer informatie over Nederland Valoriseert! is te vinden via www.nederlandvaloriseert.nl

Let op: wil je aanwezig zijn bij de Young Startup Award? Bestel dan een ticket voor het congres van Nederland Valoriseert!. De Young Startup Award is namelijk geïntegreerd in het programma.

12370727_875340795915424_4905479873604434327_o

Programma

De Young Startup Award is geïntegreerd in het symposium van Nederland Valoriseert!. Het voorlopige programma vind je hieronder. Wil je aanwezig zijn bij de Young Startup Award tijdens Nederland Valoriseert!? Alle informatie over Nederland Valoriseert! en tickets zijn te vinden via www.nederlandvaloriseert.nl

programma-webpagina

Finalisten

De finalisten zullen binnenkort voorgesteld worden.

Jury

De jury van de Young Startup Award bestaat uit 5 personen. We introduceren de eerste drie personen:

hermankienhuis-bw-1

Herman Kienhuis – Directeur KPN Ventures
Herman is Managing Director van KPN Ventures, het venture wapen van de Nederlandse telecomoperator KPN en oprichter van River Venture Partners. Voorafgaand hieraan was hij oprichter van SanomaVentures, verantwoordelijk voor de digitale productontwikkeling bij Sanoma Digital, was hij Strategie en M&A Director bij Sanoma Media en werkte hij als Strategy Consultant bij McKinsey. Herman heeft een master in Chemial Engineering aan de Universiteit van Groningen en een MBA van INSEAD. Hij combineert een sterke interesse in technologie, innovatie en duurzame ontwikkeling met een liefde voor vintage design, live muziek en slowfood.

leo-essink

Leo Essink – Mede-eigenaar en CEO Topicus Holding
Leo Essink is mede-eigenaar en CEO van Topicus Holding. Topicus is de innovatieve ICT-dienstverlener en werkzaam in de sectoren Finance, Onderwijs, Overheid en Zorg. Topicus ontwikkelt nieuwe dienstverleningsconcepten voor haar klanten, waarbij de mogelijkheden van moderne technologie optimaal benut worden. Voorafgaand hieraan was Leo lid van de directie en het raad van bestuur van Ordina Nederland en was hij CEO en eigenaar van Utopics Information Architects. Leo heeft een master in Business Economics en een postdoctorale opleiding in Business Information Technology.

eelco-osseEelco Osse – Eigenaar OEM-Group
Eelco Osse is eigenaar van de Osse Equipment Manufacturing Group (OEM-Group). De OEM-Group is een groep verschillende bedrijven die actief zijn in de technologische industrie. De groep ondersteunt en faciliteert de aangesloten werkmaatschappijen bij het ontwikkelen van innovatieve technieken, producten en processen. Onder de OEM-Group vallen o.a. de gerenommeerde volwassen bedrijven en start-ups als Machinefabriek Boessenkool, Thomassen Machining B.V., Dutch Sigma, MultiToolTrac en S4Manufacturing. Eelco is Ingenieur Mechanical Engineering en actief in verschillende projecten.

eric-de-vriesEric de Vries – CEO 4Silence
Eric de Vries is CEO van 4Silence. 4Silence werkt aan het verminderen van geluidsoverlast in het verkeer. Het team ontwikkelt toepasbare oplossingen die voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek. Duurzame geluidsvermindering, of zoals 4Silence het verwoordt, sustainable noise reduction, is daarbij altijd het doel. Naast het werk bij 4Silence is Eric partner van SoundInsight. Eric heeft o.a. een verleden als adjunct directeur van Temmink Groep B.V. en beschikt over een diploma Civiele Techniek. Tevens heeft Eric in 2013 de Young Technology Award gewonnen en weet hij als geen ander wat de finalisten doormaken.

geert-braaksma

Geert Braaksma – Voorzitter Twente Board
Geert Braaksma is sinds 1 januari 2016 voorzitter van de Twente Board. De Twente Board draagt bij aan de realisatie van de economische ontwikkeling van Twente en heeft de ambitie om Twente te ontwikkelen tot een Europees toonaangevende technologische topregio. De Twente Board richt zich op het versterken van de topsector hightech systemen en materialen (HTSM). Tot november 2015 was hij onder andere werkzaam in verschillende internationale directiefuncties bij Sensata Technologies. Geert Braaksma studeerde elektrotechniek in Leeuwarden. Naast de werkzaamheden voor de Twente Board is hij ook zelfstandig ondernemerscoach.

Award

Young Startup Award
De Young Startup Award is bedoeld om jonge, innovatieve bedrijven in de aandacht te zetten tijdens Nederland Valoriseert!, het landelijke valorisatieprogramma van Economische Zaken. Ben jij op zoek naar landelijke media aandacht, nieuwe klanten, nieuwe werknemers of juist een breder netwerk? Wil jij jouw businessplan eens meten aan die van andere innovatieve bedrijven? Wil jij je regio vertegenwoordigen tijdens Nederland Valoriseert!? Dan dagen wij jou uit om deel te nemen aan de Young Startup Award, een speciale editie van de Young Technology Award!

Toelatingscriteria
Om te kunnen deelnemen aan het event, moet er aan een aantal criteria worden voldaan. Deze criteria zijn te vinden onderaan deze pagina.

Aanmelden
Je aanmelding zal bestaan uit een volledig ingevuld inschrijfformulier en de bevestiging van ontvangst. Vervolgens zal een pre-event georganiseerd worden waar een selectiecommissie de formulieren zal beoordelen. Aanmelden kan tot en met 2 november 2016.

Pre-event
Nadat de inzendingen zijn gesloten, zal de selectiecommissie op 3 november 2016 bepalen wie de finalist wordt die Twente zal vertegenwoordigen tijdens het landelijke valorisatieprogramma op 23 januari 2017.

De finale
Tijdens de finale op 23 januari 2017 zullen alle regio’s tegen elkaar gaan strijden voor een ervaren vakjury en publiek. De taal tijdens de finale is Nederlands.

De genomineerden hebben tijdens de finale drie minuten de tijd om te pitchen, waarna een aantal vragen van de jury volgen. De pitches worden afgewisseld met andere onderdelen van het valorisatieprogramma. Aan het einde van de avond zal de jury de winnaar bekend maken.

Prijs
De hoofdprijs is 5000 euro en kan gebruikt worden voor verdere ontwikkeling van de start-up.

Criteria Young Startup Award 2016

 • Je dient een businesscase in te leveren met betrekking tot een innovatie die:
  • kan worden gedefinieerd als een nieuw fysiek product, fysiek productieproces, software of componenten daarvan; innovatieve diensten
  • is geformuleerd op basis van uw eigen bedrijf en/of
  • is geproduceerd door allianties van bedrijven en/of kennisinstellingen, waaronder ten minste een bedrijf
 • Het bedrijf is ondersteund door het Nederlandse Valorisatieprogramma
 • Er is een focus op innovatie en/of onderzoek & ontwikkeling binnen het bedrijf
 • Het bedrijf is gebaseerd op een innovatie met potentiële omzet en/of met succesvolle mijlpalen. Bij voorkeur hebben pilots met potentiële klanten plaatsgevonden.
 • Het product of de dienst is schaalbaar, heeft maatschappelijke impact en een internationale ambitie.

Indien je niet aan deze criteria voldoet, is registratie onvoldoende om mee te doen met de Young Startup Award 2016.

Wall of fame

SoundEnergy – winnaar 2015

YTAwinnaar

Flexxolutions – winnaar 2014

eb141211-yta14-flexxolutions02

4Silence – winnaar 2013  – Coblue Cybersecurity winnaar Publieksprijs 2013

eb140130 YTA 4silence1 (1)

Dovideq Medical – winnaar 2012

YTA 2012

Ostendum – winnaar 2011 – Rentalite – winnaar Publieksprijs 2011

YTA 2011

Solmates – winnaar 2010

YTA 2010

Blue4Green – winnaar 2009

YTA 2009

Virobuster – winnaar 2008

01

Organisatie

12346418_875339879248849_3414277205906576475_n
De Young Technology Award en de Young Startup Award wordt gerealiseerd en georganiseerd door Powered by Twente Innovation Events in samenwerking met Kennispark Twente, EY (Ernst & Young), PPM Oost, Leap (The Innovation Agency) en de Universiteit Twente.