• Route Suc6
  • 14 juni 2017
  • 18:30 - 20:00
  • The Gallery, Hengelosestraat 500, Enschede

Nieuws

Route Suc6 met Kim Kötter en Dorothee Loorbach: Niet durven, toch doen!

Afgelopen woensdag vond een nieuwe editie van de Route Suc6 plaats die geheel in het teken stond van Internationale Vrouwendag. Ruim honderd studenten en ondernemers luisterden in the Gallery in Enschede naar de succesverhalen en tegenslagen van ondernemers Kim Kötter en Dorothée Loorbach. Kim is bekend als eigenaar van Miss Nederland en presentatrice van WNL Goedemorgen. Dorothée is oprichter van Soundofconfetti en mede-eigenaar van trainingsbureau Lucid. De presentatie van de avond was in de handen van Bert Eeftink.

De avond startte onder de nodige beats van Majestix met een broodje hamburger met frites geserveerd door Chef Catering. Om 18.30 uur zat het Grand Café vol bezoekers en ging het programma van start met jonge ondernemer Nienke de Jong die vertelde over haar start-up Icing on the Cake entertainment dat ze heeft opgericht naast haar werk bij Saxion Centrum voor Ondernemerschap. Icing on the Cake entertainment zet entertainers in de vorm van promotiemedewerkers, hosts en hostesses in bij o.a. evenementen, beurzen, festivals en modeshows. Het bedrijf van Nienke groeit zo hard dat ze over een tijdje haar baan bij Saxion vaarwel zegt om zich volledig te richten op haar bedrijf. Haar tip voor succesvol ondernemen: “Zoek mensen uit die veel beter zijn dan jij!”

Vervolgens betraden Kim Kötter en Dorothée Loorbach het podium en vertelden zij over hun jeugd. Bert: “Wanneer begonnen jullie het ondernemerschap te leren kennen?” Kim: “Toen ik jong was, was ik een onzeker meisje. Mijn vader maakte zich daar zorgen over en gaf me op voor de Miss Verkiezing in Twente. Dat paste totaal niet bij mij! Ik was niet met uiterlijk bezig en ik had last van faalangst. Toen ik vervolgens uitgekozen werd, ben ik het toch maar gaan ervaren. Ik won en binnen een paar weken zat ik bij Miss Universe en werd ik benaderd door Donald Trump om iets met Miss Nederland te doen. Toen begon mijn carrière.”

Het ondernemen van Dorothée begon in de horeca waar ze voor grote groepen mensen stond en keihard werkte. “Ik deed een opleiding richting marketing en wilde graag een groot reclamebureau hebben. Daarnaast deed ik vrijwillig marketing ervaring op bij de DJ van de kroeg. Ik heb super veel geleerd en gemerkt dat je niet moet uitstippelen wat je voor de rest van je leven wil. Je moet elke situatie ervaren en dan weer verder kijken.”

Dorothée heeft naast haar bedrijf Soundofconfetti het Geldproject gestart waarbij ze zichzelf een jaar heeft gegeven om te ontdekken hoe je als zzp’er een fortuin kunt verdienen. Dorothée: “Ik had nog €3,97 euro op mijn rekening en dat geld heb ik naar mijn dochter overgemaakt. Ik begon bij nul. Dat dieptepunt was voor mij erg goed, ik had de urgentie om er wat anders van te maken. Het enige wat ik dacht was dat ik fundamenteel andere dingen moest leren. Ik durfde niet, maar ik deed het toch.”

Bert: “Is ondernemen eigenlijk moeilijk? Kim: “Het is moeilijker en harder werken dan je denkt. Je moet niet bang zijn. Ondernemen is vrijheid, risico nemen, je passie volgen, maar ook heel hard werken omdat je erachter komt dat er altijd dingen misgaan. Je bent soms best eenzaam.” Dorothée voegt daar aan toe: “Ondernemen moet wel leuk zijn, anders houd je het niet vol.”

Het publiek was nieuwsgierig naar de grootste fout van de vrouwen. Dorothée: “Wat is fout? Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Het is de route die je bewandelt waardoor je erachter komt wie je daadwerkelijk bent. Dat was het moment dat ik voor mezelf ben begonnen.” Kim: “Ik heb de rechten van Miss Nederland en Duitsland verworven. Dit koste zo veel geld dat ik het nog steeds niet heb terugverdiend. Ik heb deze overname niet weloverwogen besloten en hiermee een groot risico genomen. Nu ik zie wat het heeft opgeleverd is het geen grote fout, maar ik denk nu wel meer na voordat ik beslissingen neem.”

Bert: “Kim, wat zou je meegeven om succesvol ondernemer te worden?” Kim: “Wees onderscheidend. In Twente zijn we trots op dingen die we ondernemen, maar we zeggen het niet. Laat zien waar je goed in bent en wees daar trots op! Dat is wat mensen waarderen”.

“Hoe kom je erachter wat je doel is in je leven?”. Dorothée: “Schrijf in twee minuten op wat je de hele dag doet en schrijf vervolgens op wat je het liefst zou willen doen op die dag. Omcirkel waar je blij van wordt, dan heb je al een klein stuk te pakken. Kim: “Loop mee bij verschillende bedrijven op verschillende vlakken, dan weet je pas of je het echt leuk vindt.”

De avond eindigde met de vraag of je risico’s moet blijven nemen, ook in de toekomst. De vrouwen waren hierin duidelijk: “Hoe jonger je bent, hoe meer risico’s je moet nemen. Je hebt niets te verliezen. Kijk waar je grenzen liggen, leer uit de praktijk, val en ga weer door.”

De volgende editie van de Route Suc6 vindt plaats op woensdag 14 juni 2017. Ben je benieuwd naar de sprekers? Houd www.routesuc6.nl in de gaten voor de laatste informatie.

Fotograaf Senna Tamminga

Foto's

Foto’s van de Route Suc6 met Kim Kötter en Dorothée Loorbach zijn te vinden op onze Facebookpagina.

 

Vorige edities

2017

Kim Kötter
Eigenaar Miss Nederland, presentatrice omroep WNL

‘Ondernemen is vrijheid, risico nemen en hardleers!’

 

 

Dorothée Loorbach 

Eigenaar SoundofConfetti en mede-eigenaar Lucid

‘De grootste fout die ik gemaakt heb? Wat is fout? Het is een route die je bewandelt’.

 

2016

schermafbeelding-2016-11-17-om-15-47-43

Schermafbeelding 2016-06-09 om 13.29.41
Schermafbeelding 2015-11-25 om 09.46.07


Schermafbeelding 2015-01-16 om 14.28.14

Schermafbeelding 2014-01-24 om 14.24.11Schermafbeelding 2014-01-24 om 14.22.26

Schermafbeelding 2014-01-24 om 14.18.15

 

Route Suc6 - 2010

Wat is de Route Suc6?

Tijdens de Route Suc6 delen succesvolle gevestigde ondernemers hun keuzes, ervaringen en verhalen met studenten en jonge (startende) ondernemers.

Het concept van het evenement is vergelijkbaar met het populaire programma College Tour van Nova. Samen met de ruim 100 aanwezigen zal de host van de avond de gast interviewen. Wat is de route naar succes geweest? Wat voor tips kan hij of zij bijvoorbeeld aan startende ondernemers geven? De insteek van het interview is kennismaken met de persoon en zijn activiteiten. Dit op een laagdrempelige en toegankelijke manier. Het aanwezige publiek krijgt veel gelegenheid om vragen te stellen. Alsof we met 100 mensen samen aan de bar staan en een goed gesprek met elkaar voeren.

Route Suc6 is een initiatief van Powered by Twente Innovation Events in samenwerking met Saxion, Novel-T en Student Union.

FOTO ERIC BRINKHORST

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je gegevens achter en blijf op de hoogte over nieuwe edities van Route Suc6!

Aanmelden

Het is helaas nog niet mogelijk om je aan te melden voor de editie van 14 juni 2017. Laat je gegevens achter en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!